/ БГНЕС
България получи първия самолетен двигател за българските изтребители МиГ-29 от Полша днес. Това съобщи Министерство на отбраната (МО) в своя официален профил в "Туитър". Предстои сключване на договор за втори двигател, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди дни. Още през януари Стоянов съобщи, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша.

МО обяви обществена поръчка за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29, в средата на месец март. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 26,4 млн. лв. с ДДС. 

Има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребителите МиГ-29 и цената няма да се хареса на народните представители, обясни пред журналисти преди дни президентът Румен Радев. 

Стоянов посочи миналия месец, че със сигурност до края на годината охраната на българското въздушно пространство ще бъде осъществявано с изтребителите МиГ-29, но вероятността България да спре да носи бойно дежурство е голяма.

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза през февруари командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.

„Ако имаме възможност да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро. Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна“, обясни той. Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 – 2030 г., ако има резервни части за тях.
Министерство на отбраната, Николай Трифонов/БТА