Заподозреният за редица терористични атаки Жамалдин Абдумажитов
Заподозреният за редица терористични атаки Жамалдин Абдумажитов / netinfo
Служители на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан заловиха 28-годишния Жамалдин Абдумажитов, заподозрян за редица терористични атаки. По информация на спецслужбите Абдумажитов е възнамерявал да извърши серия терористични атентати в Киргизстан и Узбекистан, а овен това се е занимавал с организацията на нападенията срещу много киргизстански държавни служители.

При операцията по залавянето му Абдумажитов е опитал да взриви граната, но е бил заловен и задържан от военните. Около година и половина преди това въпросният 28-годишен мъж се заселил съвсем анонимно, като се представял за лечител, използващ традиционни методи на местната медицина. Арестуваният Абдумажитов обаче е един от най-активните членове на терористичната групировка на Назъмджан Садъков, убит при спецакция в Джалал-Абад миналата година. Садъков е известен на силите за сигурност под редица псевдоними – Палван, Нозим, Амир.

Задържаният му наследник в групировката Жамалдин Абдумажитов също е имал немалко псевдоними – Шерзод, Али, Карабай, Акмал и Абдуллах. Срещу 28-годишния терорист е имало образувано наказателно дело за убийство на 9 юли 2006 година, а досието му в органите за сигурност сочи също така, че той е заподозрян и в организиране и извършване на взрив в редакцията на местен вестник през май тази година. Абдумажидов е лидер на престъпната група и покрай лечителското си прикритие, активно се е занимавал с привличането на нови членове за терористичната групировка, подготовката на актове на отмъщение за убитите от спецслубжите негови хора, изпращането на новите членове в чужбина в тренировъчни лагери за обучение на бойните отряди на терористите.

Абдумажитов е бил арестуван още през нощта на 20 срещу 21 август, но официалните власти на Киргизстан потвърждават информацията едва сега. Заедно с него при акцията са арестувани и още няколко души от бойния му отряд, сред които има и граждани на Узбекистан. В момента силите за сигурност издирват и останалите членове от терористичната групировка на Абдумажидов.

Междувременно по този повод ръководителят на антитерористичния център на ОНД Андрей Новиков съобщи, че няколко международни терористични организации правят сериозни опити да получат достъп и да проникнат урановите рудници в района на Централна Азия. Новиков посочва, че интересът на терористичните организации към овладяването на радиоактивни материали е голям. Антитерористичният център разполага с информация, че те имат намерение да проникнат в урановите рудници в бившите съветски републики в региона на Централна Азия. По този повод центърът е сериозно обезпокоен за безопасността на предприятията за уранодобив в Киргизстан.

От 2002 г. насам случаите на контрабанда в Европа на радиоактивни материали, служещи за суровина за производството на така наречената “мръсна бомба”, са се удвоили. Само през 2005 г. западните спецслужби са предотвратили 16 такива опита за контрабанден трафик на плутоний и уран. Специалистите от МАГАТЕ пък предполагат, че те са не по-малко от 300. Това сочи, че терористите явно търсят достъп и до технологиите за производство на “мръсни бомби”. Анализите на спецслужбите сочат, че активността на терористичните групи ще се концентрира в Централно-азиатския район, където има значителни запаси от уранова руда на териториите на Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и Казахстан. Потенциални обекти на този интерес са запечатаните уранови мини, запуснати предприятия, използвали някога радиоактивни материали медицински и научни институти.