Светлана Ангелова:  Предстои ново преброяване на работодателските и синдикалните организации, които участват в НСТС
Светлана Ангелова: Предстои ново преброяване на работодателските и синдикалните организации, които участват в НСТС / netinfo

Предстои ново преброяване на работодателските и синдикалните организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, заяви днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Четиригодишният мандат на Съвета изтича през юли 2016 година и трябва да се поднови. Съгласно Кодекса на труда процедурата започва 6 месеца преди изтичане на 4 – годишния срок.

По тази причина в края на януари трябва да стартира процедурата за признаване на представителност, за да се спазят сроковете, добави г-жа Ангелова.

Въвеждаме нови изисквания за представителност на социалните партньори на национално равнище. За представителна организация на работниците и служителите се намалява изискването за членска маса – от 75 000 членове на 50 000. По този начин се връща старото изискване, което съществуваше от 1992 до 2012 година, подчерта депутатът. Един от основните мотиви е намаление на средния брой осигурени лица поради редица икономически и др. причини. По данни на Националния статистически институт през 2014 година средният брой на осигурените лица е бил 2 156 339, а към деветмесечието на 2015 година – 1 946 339. Считаме, че изискването за 50 000 членове за представителност на синдикална организация на национално ниво е най – обективно и отговаря на актуалното състояние на пазара на труда. Останалите критерии за представителна организация на работниците и служителите, посочени в Кодекса на труда остават непроменени, каза Светлана Ангелова.

За представителна организация на работодателите на национално равнище се признава тази, която има най – малко 1500 членуващи фирми, вместо досегашните 750 и общо не по – малко от 50 000 работници и служители във всички фирми от работодателската организация или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор във всички членуващи фирми на работодателската организация.

Завишава се броят на членуващите фирми в работодателската организация на 1500, но отпада изискването тези дружества да дават работа на повече от 10 000 души. По този начин ще се зачитат и едноличните търговци. Изискваният от работодателите брой работници се увеличава от 30 000 на 50 000. Другите критерии за представителност на работодателите остават непроменени. Промяната в изискванията не би трябвало да засегне досегашните 4 организации – КРИБ, БСК, БТПП, АИКБ, отбеляза депутатът.

Предложените промени създават условия за пропорционалност, максимална представителност и баланс на участниците в социалния диалог. Важно е да се отбележи, че новите изисквания осигуряват възможност интересите на микро – и малките предприятия да бъдат представлявани от работодателските организации в социалния диалог, счита Светлана Ангелова – зам. – председател на комисията по труда, социалната и демографската политика.