Серия от престъпления от сексуално естество са били извършени срещу жени в германския град Кьолн в нощта на Нова година, предаде Асошиейтед прес. Германската полицията определи това като "напълно ново измерение на престъпността".

Бил Козби с обвинения за сексуално насилие

В нощта на Нова година са получени 90 оплаквания за сексуални посегателства срещу жени в Кьолн, в това число и едно за изнасилване. Според жертвите извършителите са от група от около 1000 мъже с видимо "арабско-северноафрикански произход", които безделничат на площада пред гарата и катедралата, каза местният полицейски началник Волфганг Алберс, цитиран от ДПА. Според потърпевшите мъжете действали на малки групи от по около петима, избирали си жените за нападение, заставали в кръг около тях и ограбвали вещите им.

Осъдиха британски онколог за сексуални посегателства над деца

Пет души са били арестувани в опасния район в петък. Полицейското разследване продължава. Германският министър на правосъдието Хайко Маас също осъди нападенията, като каза, че полицията си има работа с "напълно ново измерение на престъпността". Той каза, че сигурността на германските градове трябва да бъде засилена, за да не бъдат "беззащитни граждани излагани на брутално насилие".

Полицията в северния град Хамбург обяви, че и там е имало подобни нападения в новогодишната нощ и призова за свидетели, които да помогнат за разследването. Девет жени са се оплакали от сексуални посегателства срещу тях и кражби. Нападателите също имали "средиземноморски или арабски" вид. Депутатката от Зелената партия Клаудия Рот призова да не се прибързва с обвинения срещу бежанците за нападенията, а да се работи щателно върху разследванията на конкретните случаи.

Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер и германското правителство остро осъдиха сексуалните нападения, а Рекер призова извършителите "да бъдат наказани по възможно най-строгия начин", предаде Асошиейтед прес.

Източник: БТА