/ iStock/Getty Images
Хиляди жители на повече от десет села в Ямболско се оплакват от внезапни и чести спирания на тока. Десетки сигнали за изгорели електроуреди са подадени в кметствата до момента, съобщи на брифинг кметът на Община Тунджа Георги Георгиев.

"Проблемът с токовите удари е най-сериозен в три от селата – Кабиле, Дражево и Хаджидимитрово. Местните хора и фирми са в протестна готовност за блокади на пътища. Планират и да струпат изгорелите си електроуреди пред сградата на енергодружество в Ямбол", съобщи пред БТА кметът на село Кабиле Георги Динев.

По думите му проблемът съществува от години, но внезапните спирания на тока са зачестили през последния месец. С кметовете на другите села са подали поредна колективна жалба до ЕВН „Електроразпределение Юг“ ЕАД, но без резултат до момента.

„Куриозното е, че докато писахме жалбата на компютъра, токът няколко пъти спира и я започвахме отново“, каза още кметът на Кабиле.

„Поточната линия в производството постоянно спира. Бракуваме продукцията после. Искат увеличение на тока, който и в момента никак не е евтин, но услугата би трябвало да отговаря на цената“, коментира Василка Костадинова, собственичка на сладкарски цех в Кабиле.

Предстои проблемът да бъде отново обсъден на среща с ръководството на ЕВН, каза кметът на община Тунджа Георги Георгиев. По думите, както и в предходни случаи, от дружеството отговарят, че проблемът се поражда от кацащи по електропроводите птици. Мигриращи ята се събирали на регионалното депо в близост до трите села.
БТА