/ БТА
Ямбол отбелязва деня на града на днешния църковен празник Свети Дух. Официално празникът на града е обявен с решение на Общинския съвет през 1993 г., но честванията датират от 1936 година.

Празничният за Ямбол ден започна със Света литургия в най-стария православен храм в града „Света Троица“, където се стекоха десетки граждани и общинското ръководство, за да се помолят заедно за здраве и благоденствието на града.

На централния площад пред сградата на общината се състоя тържествен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на града, с участието на представителна рота военнослужещи от Ямболския гарнизон.

БТА

„Ямбол е наш общ дом и наша съдба. Съхранените традиции, силният дух на града е заредил нас, ямболии, със сила да се борим за мечтите си и да не се отказваме. Нашите предшественици са се трудили така, че Ямбол да го има, да се развива като град, поверен на всички нас, техните наследници. Горд съм, че през последните години толкова много хора се обединяват около различни добри каузи в името на Ямбол. Най-голямото богатство на града ни са хората – трудолюбиви и сърдечни“, каза в словото си кметът Валентин Ревански и благодари на жителите на града, дарителите и общинския екип.

В препълнената зала „Съвременност“ на културно-информационния център „Безистена“ председателят на Общинския съвет Антон Шиков и кметът Валентин Ревански връчиха отличията по случай празника. Тържествената сесия започна с акапелно изпълнение на химна на България от тенора Георги Динев. На сесията присъстваха и народните представители Кристиан Вигенин (БСП), Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“) и Димитър Иванов (ГЕРБ-СДС). 

БТА

Наградата на Ямбол получи Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов“ по случай 75 години от създаването на учебното заведение. Училището носи името на Иван Райнов – най-големият дарител в историята на Ямбол. През 1937 г. той предоставя два милиона лева за построяването на мъжка гимназия в града, чийто наследник става Техникумът по механотехника, а впоследствие - и професионалната гимназия.

Званието „Почетен гражданин" бе присъдено на четирима жители на Ямбол – на дългогодишния културен деец Невена Димитрова, на баскетболния треньор – доайен Здравко Янчев, на 90-годишния д-р Венцеслав Пастърмаджиев, създал гастроентеролгичното отделение в местната болница, и на любимия на поколения ямболски ученици учител по химия Исмаил Ибраимов.

БТА

С почетен знак „Герб на Ямбол“ бяха удостоени Факултетът „Техника и технологии“ в Ямбол към Тракийски университет – Стара Загора и 80-годишният скулптор Петър Попов, чието дело са едни от знаковите пластични произведения в града.

По-късно ще бъде открита и 17-ата традиционна изложба "Светлината" на Художествената галерия "Жорж Папазов", чийто специален гост тази година е скулпторът Петър Дичев. Изложбата се организира винаги на празника на Ямбол и представя творби на изявени автори от региона. 

БТА

Кулминацията на празника тази вечер ще бъде музикално – танцовият спектакъл на националния фолклорен ансамбъл „Българе“ с ръководител Христо Димитров, на откритата сцена в централната градска част. Спектакълът е с участието на Петя Панева, победителка в шоуто „Гласът на България – 2021“, и е подготвен специално за Деня на Ямбол.
БТА