/ iStock/Getty Images
В Ямболска област започна раздаването на 1000 детектора за проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради. Измервателните устройства са осигурени от Националния център по радиология и радиационна защита, каза пред БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева.

Изследването се осъществява с доброволци, които поставят детекторите за период до една година в най-често обитаваните стаи в домовете си. Подходящи са жилища на първите и приземни етажи, където облъчването с радон е най-силно. Устройствата нямат йонизиращо или друг вид лъчение, уточни д-р Калчева.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който прониква в сградите. Образува се в почвата, водата и скалите при разпадане на уран и радий. Невидим е, без мирис и вкус, и представлява втората причина след тютюнопушенето за рак на белите дробове, обясни директорът на РЗИ.

До момента са раздадени детектори в три от петте общини на областта - Ямбол, Тунджа и Стралджа. Продължава набирането на желаещи да се включат в изследването.

Според данни на здравната инспекция, преди няколко години в област Ямбол са установени сгради с висока радонова радиация, като тогава са поставени 100 детектора.
 
БТА