/ iStock/Getty Images
Продължава да расте заболяемостта от COVID-19 в областта
Опашки от чакащи за ваксина се образуваха в Регионалната здравна инспекция в Ямбол днес. Заради наплива работи и втори кабинет за имунизация срещу COVID-19.

По думите на директора на РЗИ д-р Радостина Калчева, интересът е особено засилен през последната седмица. Кабинетите ще работят с удължено работно време - и след 17.00 часа. На 4 януари е отчетен и рекордният брой от 553 поставени ваксини за ден. Близо 70 процента от последните ваксинации са с бустерна доза. "Предимно хора над 65-годишна възраст се реимунизират в момента. Бумът донякъде се обяснява с финансовия стимул от държавата", каза за БТА д-р Калчева.

Повечето чакащи за трета доза пенсионери обаче са категорични, че не 75-те лева ги мотивират. "Реших да се ваксинирам отново и преди да обявят добавката, тъй като антителата ми са спаднали много. Не разбирам тази безотговорност и пропаганда на антиваксърите. Необходима е и по-добра разяснителна кампания на здравните власти", коментира 75-годишната Петя Татарова.

Ваксинацията на деца от 5 до 12-годишна възраст в областта се очаква да започне през следващите дни. Доставени са 500 дози педиатрична ваксина за двукратна имунизация на 250 деца. Към момента е заявено желание от родителите на девет деца и има възможност за отваряне на 10-дозов флакон, без да разхищава много, каза още директорът на РЗИ.

В Ямболска област със завършен ваксинационен цикъл са близо 26,5 на сто от подлежащото на ваксинация население над 12-годишна възраст. От началото на имунизационната кампания са поставени 55 874 дози в региона.

"Продължава да расте заболяемостта от COVID-19 в област Ямбол, като към днешна дата достига 300 на 100 хил. души население. Натискът към болниците се засилва и ковид леглата в региона отново са увеличени на 121", каза директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Радостина Калчева.

По думите ѝ  през последното денонощие са регистрирани 81 нови случая, което е рязък скок. Сред новозаразените от последните дни са лекар, медицинска сестра и седем учители, като само един от тях е бил ваксиниран.

Активните случаи в областта към момента са 468, а хоспитализираните - 69 души. Сред приетите в болница са и две деца - осемгодишно и бебе на 20 дни. На домашно лечение са 16 деца.

Две групи от различни детски градини в Ямбол са поставени под карантина, заради заболяло дете и учител. Очаква се и резултат от PCR тест на ученик с положителна проба от бързия антигенен тест в училище вчера.

Под карантина към момента са 512 души в региона - контактни на заболели и върнали се от чужбина.
БТА