"В Ямбол температурата към 15:30 часа е достигнала 39 градуса на сянка, но е възможно покачване през следващите часове" съобщи ръководителят на местната Хидрометеорологичната обсерватория Стойка Башаева.

Жега: Температурата в Ямбол достигна 39.1 градуса

През изминалия месец двата най-горещи дни в града са били 5 и 29 юли. Тогава измервателните уреди на НИМХ са отчели 39.5 градуса. Абсолютният максимум за Ямбол през последните 50 години е 44.4 градуса на 5 юли 2020 година.

Заради горещините до 6 август ще бъде разположен пункт за безплатно раздаване на минерална вода, съобщиха от Общината. Шатрата е монтирана в централната градска част до Регионалната библиотека "Георги Ст. Раковски".

Опасно време: Червен код за жега в част от страната, температурите скачат до над 41 градуса

Бутилираната вода е осигурена от администрацията и се раздава на пешеходците от доброволци на Българския червен кръст. В града започва и оросяване на най-натоварените булеварди и улици.

Общината призова да се избягва дългия престой на слънце, а най-възрастните жители да не излизат в най-горещите часове на деня. Ямбол е сред деветте области в страната, в които е в сила червен код за опасно високи температури. 
БТА