"В 15:00 часа температурата на сянка в Ямбол е достигнала 39.1 градуса, които през следващия час може да бъдат надвишени", съобщи ръководителят на Хидрометеорологичната обсерватория в града Стойка Башаева.

За трети пореден ден: Tемпературен рекорд и гореща вълна в Хасково

На 29 юли в 16.00 часа температурата е достигнала 39.5 градуса. Тази стойност са показвали термометрите и на 5 юли тази година, но абсолютният максимум през последните 50 години за града е отбелязан в същия ден през 2000 година - 44.4 градуса.

В 15:00 часа термометрите в Елхово са показали 38.6 градуса, а на 29 юли - 38.5 градуса, информираха от синоптичната станция в южния град. Метеоролозите посочват, че юли се превръща в най-горещият месец през годината за сметка на август. През следващите десетина дни се очаква много горещ период без валежи.

Температури между 13 и 43 градуса ни чакат през август

Най-ниските температури у нас през август ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 38 и 43 градуса. Това съобщи Марияна Попова - синоптик в отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология.



Много по-високи от обичайните ще бъдат температурите през първото десетдневие на август, особено през първите дни, когато дневните на места в низините ще надхвърлят 40 градуса, а и минималните ще са над 20 градуса. Впоследствие ще се понижат, но, с голяма вероятност, до края на месеца ще останат над климатичните норми.

Прогназата за очакваните температури през следващите дни вижте ТУК.
БТА