/ iStock/Getty Images
Пийте повече вода през целия ден
Оранжев код за много области над страната е обявен за петък. Времето ще остане горещо и през уикенда.

През нощта над страната ще бъде ясно и тихо. Утре ще бъде слънчево и отново горещо. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места, главно планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. И в третия ден от горещниците максималните температури ще се задържат между 36 и 41 градуса. 

НИМХ

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното за юли.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 31-33 градуса. Температурата на морската вода е 27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност, но само на изолирани места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра е около 32 градуса, на 2000 метра - около 24 градуса.

През почивните дни горещата вълна ще продължи. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 35 и 40 градуса, а по-ниски, до 30-34 градуса ще остават по Черноморието, където ще духа бриз. Времето ще бъде слънчево, с купеста облачност в часовете около и след обяд, почти без валежи. Главно в планините в събота са възможни изолирани краткотрайни валежи и гръмотевици. В повечето райони ще бъде тихо.