/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Ямбол се самосезира по излъчен телевизионен репортаж
Районна прокуратура-Ямбол се самосезира по излъчен телевизионен репортаж, който касае твърдения за наличие на опасни отпадъци в сметището в село Дражево, област Ямбол, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокуратурата в Плевен се сезира след разследване на NOVA

Във видеото се съдържат данни, че произходът на тези опасни отпадъци е от чужбина
. Въз основа на тази информация в Районна прокуратура незабавно е образувана преписка, а наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, която да установи съществуват ли към момента опасни отпадъци в сметището в село Дражево. Били ли са налице такива назад във времето.

Откриха отпадъци с неустановен вид и произход на площадка край гълъбовско село

Какъв е произхода на наличните отпадъци в сметището. Спазени ли са законовите изисквания за съхраняване, преработка и разпореждане с отпадъци - конкретно тези по Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

Експерт по Ндрангета за това дали италианската мафия складира боклук в България (ВИДЕО)

Ще бъде проверено намират ли се в сметището опасни отпадъци от чужбина, имало ли е такива в предходен период. Като част от проверката ще бъде изискана цялата документация, относима към задачите, поставени по нея. В това число и тази, свързана с извършваните до момента проверки на сметището от страна на компетентните за това органи. 

Спецпрокуратурата влезе в МОСВ заради водата и боклука, разпитват 30 души (СНИМКИ/ВИДЕО)

Проверката ще бъде извършена от служители, експерти и представители на ОД на МВР, ТД „НС“ и РИОСВ-Стара Загора. Тя има за цел да установи съществуват ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за престъпление против народното здраве и околната среда.

Фирмата, запалила магистрала „Струма“, складирала боклука на Ндрангета в Плевен

Проверката следва да бъде извършена в срок от седем дни. Писмените заключения, които обобщават констатираните обстоятелства и събраните материали по проверката, ще бъдат изпратени на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура-Ямбол, който да прецени необходимостта от последващи действия.