/ iStock/Getty Images
Огнище на COVID-19 е регистрирано в Дома за възрастни хора в Ямбол. Заболели са седем души – петима потребители над 80-годишна възраст и две санитарки, съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

По думите ѝ до епидемичния взрив се е стигнало, тъй като трима от заразените възрастни хора и едната от санитарките не са били ваксинирани. В болница е приет един от потребителите на дома, а останалите се лекуват в изолирани помещения в социалната институция.

Към момента здравните власти продължават тестването за коронавирус на около 200 души в дома – персонал и потребители. Имунизирани са 75 процента от работещите и 56 на сто от настанените в социалната институция, каза още директорът на РЗИ.

Двуседмичната заболеваемост в област Ямбол продължава да намалява и към днешна дата е 389 на 100 хиляди души. Активните носители на инфекцията са 432-ма, като от тях 40 са хоспитализирани.

Под карантина са поставени 592 души, сред които са шест училищни паралелки и една група в детска градина, сочат данните на здравната инспекция.
БТА