/ iStock/Getty Images
Строителството на новата сграда за болницата в Ямбол продължава по план. До дни се очакват гласуваните от държавния бюджет 13,5 млн. лева да постъпят по сметката на лечебното заведение, съобщи пред БТА изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в града д-р Панайот Диманов.

По думите му се прави всичко необходимо новият болничен комплекс да бъде завършен възможно най-скоро на фона на растящите цени и инфлацията.

„Днес сумата е толкова, но след две-три години вероятно ще е още повече“, коментира д-р Диманов.

Той допълни, че строителството на 12-етажната сграда е на стойност 27 млн. лева, от които половината вече са отпуснати от държавата и вложени в започналото преди година довършване на болничния комплекс. Очаква се новата болница в Ямбол да възлезе на над 60 млн. лева заедно с обзавеждането и медицинското оборудване.

„Тази сума е реална и нормална, при положение, че за Националната детска болница в София се говореше за 94 млн. лева, и то само за една дейност, а ние имаме 27 структури“, каза още болничният директор.

В настоящия си вид областната многопрофилна болница в Ямбол е единствената останала в страната от „павилионен тип“. Отделенията ѝ са разположени в 17 отделни и амортизирани сгради, които са строени между 1912 г. и 1980 година. 

„Сагата“ с новата болница в Ямбол има над 40-годишна история. Строителството започва още през 70-те години на миналия век, като оттогава досега е спирано и възобновявано няколко пъти.
БТА