"В момента текат вътрешни проверки. Събрали сме всички данни от ДАНС и от нашата вътрешна сигурност за случаи, в които имаме съмнения, че са замесени наши полицаи в трафик на мигранти. Работим по тези мерки и ще бъдат предприети мерки следващите дни. Това заяви вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след инспекция на оградата по границата с Турция.

Той подчерта, че ще има рокади, както и хора, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства.

"Заедно работят екипите на "Гранична полиция" и военните под координацията и ръководството на "Гранична полиция". Обсъдихме и предприехме мерки по оправяне на пътищата в района, тъй като това е важно и дава възможност на екипите в района да работят. Осигурихме допълнително и ще осигуряваме още техника за този терен - включително дронове и безпилотни летателни апарати", каза още вицепремиерът.

"Разчитаме помощта от Турция да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно. Мисля, че много се спекулира с пробойните на границата. Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби. Средства в тази насока вече са обезпечени", обясни Демерджиев. 

"Мигрантският натиск намалява по малко, което означава, че мерките са дали резултат. Цяла седмица интензивно се работи с каналджиите. Събрахме информация от всички служби, имащи отношение към този въпрос. Направихме списък с лицата, занимаващи се с тази дейност и цяла седмица се работи с тях", допълни вътрешният министър.

"На този етап капацитетът на мигрантските центрове не е изцяло запълнен. Ако се стигне дотам, ще бъдат отворени разпределителните центровете за настаняване от фургонен тип в Харманли и Елхово", отговори на журналистически въпрос вътрешният министър. 

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов са в района на българо-турската граница.

Работното посещение започна в 7.30 часа в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово, съобщиха от МВР.

В програмата на двамата министри е предвиден и обход на част от инженерно-възпрепятстващото съоръжение на границата с Република Турция.