Омар Аднан, шофирал автобуса с мигранти, убил двама полицаи в Бургас, няма да обжалва мярката си за неотклонение. На първа инстанция съдът реши да го остави за постоянно в ареста. Момчето вече направи самопризнания за случилото се в нощта на катастрофата. Пред властите Аднан заяви, че е на 15 години, предава NOVA.

Всъщност, медици трудно биха могли да определят точната  възраст на младежа, въпреки настояването на Прокуратурата и съмненията, че е по-възрастен, отколкото твърди. Причината - няма изследване, което да отговори еднозначно на този въпрос. Това коментира пред NOVA шефът на катедра "Съдебна медицина" в Александровска болница доц. Александър Александров.  

Прокуратурата установява точната възраст на Омар Аднан

Дали Омар Аднан е на 15, или повече години е въпрос с първостепенно значение за Прокуратурата - защото присъдата му зависи от това дали е, или не е пълнолетен. Изпратени са запитвания до Сирия, след като Омар подробно разказал в кое село е живял и какви роднини има там.

Според шефа на катедра „Съдебна медицина" в Александровска болница няма лекар, който може да отговори с точност на колко години е младият мъж.
„От морфологична гледна точка, от медицинска гледна точка не съществуват методики, които точно да определят кой човек на каква възраст е”, поясни доц. д-р Александър Александров.

Не за пръв път разследващи искат от съдебните медици да кажат заподозрян или обвиняем има ли навършени 18 години, което определя и наказателната му отговорност.

„Има хора в млада възраст - до 30 години, които имат зъбен статус, съответстващ  на човек на повече от 50 години. И съответно обратното”, обясни доц. Александров.

Начинът на живот, храненето и климатичните условия оказват влияние.Най-сигурният вариант е насрещната проверка – чрез Външно министерство разследващите да получат информация от роднини на Омар. Или от властите в Сирия.
На този етап разследващите нямат сигурност, че младият мъж действително се казва Омар, че е родом от Сирия и че е на 15 години. На всички тези въпроси могат да отговорят властите в Дамаск, или ако се открие паспортът на младия мъж.