лекар
лекар / dariknews.archive
Медицинските сестри и целият екип на общинската болница в Козлодуй са категорични, че и след срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев те няма да подпишат новите си трудови договори.

Екипът на здравното заведение не е съгласен с минималните заплати, които им се предлагат, а искат достойно заплащане на своя висококвалифициран труд. Засега обаче те продължават да работят в болницата и дават срок от един месец, в който искат да усетят, че реално се работи по въпроса за повишаване на заплатите им. Увеличението се очаква да дойде от промяна във финансите, които отпуска Община Козлодуй за болницата.

Зам.министър Жени Начева ще се срещне с представители на болницата в Козлодуй

Другите възможности са от няколко мерки, които се очаква да бъдат предприети, след обсъждане по време на срещата със здравния министър Кирил Ананиев. Предложение в тази посока е да бъдат преразгледани всички договори на болницата с помощта на здравното министерство, те да се предоговорят на по-ниски цени и така да се освободи финансов ресурс. Другата идея е при подписването на новия договор с АЕЦ “Козлодуй” да се поиска по-голямо финансиране.

Ако до началото на март обаче няма промяна, целият екип на болницата в Козлодуй, ще подаде колективно оставка, това каза за Дарик Силвия Оприцова, старша акушерка в Акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Козлодуй.

МЗ ще съдейства за изготвянето на анализ на приходите и разходите договори в МБАЛ-Козлодуй

“Никой от нас няма да подпише това, което ни е предложено. Всички колеги, без изключение, бяха категорични, че ако до един месец ние не виждаме движение в посока на това да се увеличат заплатите, ние ще подадем колективни оставки. Искам да кажа също, че получихме заплахи. Беше ни казано буквално да се спрем. Не искам да коментирам кой го казва. Беше на медицински съвет - не е било на четири очи! Присъстваха още 20 човека. Няма да спрем! Това само може да ме амбицира”, категорична бе Оприцова.