/ БГНЕС
Болницата в Козлодуй ще получи и допълнителен ресурс
Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лв., като допълнителен ресурс ще получи и МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Козлодуй, по параметрите ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Отделно от това по прогноза за 2019 г. приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок. Това заяви министър Ананиев по време на среща с представители на общинската болница в Козлодуй.

Зам.министър Жени Начева ще се срещне с представители на болницата в Козлодуй

„Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй“, беше категоричен Ананиев.

Той посочи, че след като екипът на МЗ е изготвил механизма за финансово управление и контрол в лечебните заведения, същият е бил предложен и на общинските болници. Към момента в областните болници, където механизмът е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%, което означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите.

Въпреки че Министерството на здравеопазването не е принципал на болницата в Козлодуй, министър Ананиев пое ангажимент МЗ да окаже методическа и експертна помощ за изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори в МБАЛ-Козлодуй, така че разходите да бъдат оптимизирани и спестеният ресурс да се изразходва за възнаграждения на персонала.

Управителят на лечебното заведение д-р Олга Николова посочи, че очакванията ѝ са ако мерките, начертани на срещата проработят, възнагражденията на професионалистите по здравни грижи да бъдат увеличени до края на настоящата година.

Парламентът гласува промени в Закона за лечебните заведения

Беше постигнато общо съгласие да се инициира среща между Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ-Козлодуй, Община Козлодуй и управителя на болницата за търсене на вариант за допълнително финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на региона. 

На срещата присъстваха още народният представител Красен Кръстев, председателят на Общински съвет-Козлодуй Мая Занева, директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров, директорът на РЗОК-Враца Светозар Симеонов, както и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, съобщиха от МЗ.

За Дарик една от участвалите в срещата сестри - Силвия Оприцова, старша акушерка в болницата, обяви, че утре ще стане ясно дали протестиращият медицински персонал ще приеме предложенията на министъра. „В момента с новото увеличение от 60 лв. основната ни заплата става само с 20 лв. над минималната, а ние полагаме специфичен труд, завършили сме висше образование“, коментира старшата акушерка и допълни, че проблемът с недофинансирането  идва от нереформираната система и прекалено многото лечебни заведения  - най-вече частни, които работят със здравната каса.