Въведение Богородично- Ден на християнското семейство
Въведение Богородично- Ден на християнското семейство / Darik News, архив
Един от големите християнски празници – Въведение Богородично – тази година ще бъде отбелязан с особена почит във Враца. 21 ноември, когато се  чества празникът, ще започне с тържествена света литургия в храма “Св. Възнесение”. Богослужението е с начало в 9 ч. и ще бъде оглавено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града.

В 15 ч. в Ритуалната зала във Враца ще започне дискусия по повод Деня на християнското семейство и православната младеж. В срещата-разговор ще вземат участие Врачанският митрополит Григорий и свещеник Димитър Митов. Те ще говорят за тайнството на църковния брак и за християнското семейство. Организатор на събитието е Община Враца. Очаква се в разговора да се включат също многодетни семейства и двойки с дългогодишен брак, млади хора от града, както и преподаватели и студенти от врачанския филиал на Великотърновския университет, представители на местната власт и на Регионалната библиотека “Христо Ботев” във Враца.

Празничният ден ще завърши с концерт с църковна музика, като инициативата е на Врачанска митрополия и Община Враца. Приветствие ще поднесе Врачанският митрополит Григорий. Началото на концерта е в 17.30 ч. в Младежкия дом. Специално за него от София ще пристигне мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” с ръководител Андрей Касабов. Православни песнопения от различни автори ще изпълнят Дамският хор при храма “Св. Възнесение” с диригент Томислав Аспарухов и Средношколският смесен хор към СУ “Отец Паисий” с диригент Момчил Томов.

На Въведение Богородично Православната църква отбелязва едно от събитията, свързани с живота на Дева Мария. Когато тя навършила 3 години, праведните й родители - светите Йоаким и Анна - изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Те я завели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога, както били обещали още преди раждането й. Двамата дълги години нямали чедо и дали обет, ако Бог им даде детенце, да Му го посветят. Преданието разказва, че когато стигнали пред църквата малката Мария сама изкачила всичките 15 стъпала. Там ги посрещнал първосвещеникът Захария, който въвел Мария в най-святото място в храма, наричано светая светих. В него до този момент влизал само първосвещеникът и то веднъж в годината. Този акт ясно говори за бъдещата важна мисия, която била отредена на Св. Дева Мария. След като принесли дарове в храма, родителите й се върнали в Назарет, а малката Мария се присъединила към други млади девойки, които също били посветени на Бога. По онова време имало такъв обичай. Тези момичета живеели в специални помещения към храмовете и били учени на вяра и благочестие.