Визита на румънския посланик при кмета на Община Видин

Срещата
Срещата / Община Видин
Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие посланика на Република Румъния у нас – Н. Пр. Йон Гъля. На срещата присъства и Йоана Кристеа – съветник на румънския посланик.

Посещението е във връзка с обсъждане на възможностите за реализиране на съвместни проекти по трансграничните програми, за продължаване на доброто сътрудничество в различни сфери, както и на традиционните приятелски отношения между българския и румънския народ. 

Негово Превъзходителство Йон Гъля прояви сериозен интерес към развитието на община Видин. Кметът Ценков запозна румънския дипломат с основните приоритети за нейното развитие -  финансово  стабилизиране, подобряване на жизнената среда, привличане на инвестиции, разкриване на нови работни места, развитие на туризма на база културно-историческите дадености и богатата културна програма на Общината.

На срещата кметът подчерта, че 2018 година ще бъде годината на наистина видимите резултати, реализиране на големите проекти, свързани с реконструкцията на централната градска част, обновяване и модернизиране на училища, паметници  на културата, саниране на жилищни и административни сгради, обекти от техническата инфраструктура и дейности по програмата за местни инициативи.

Срещата
Община Видин

По време на разговорите бяха обсъдени и темите за българското европредседателство, присъединяването на България и Румъния в Еврозоната и Шенегнското пространство и ползите за двете държави, като страни - членки на Европейския съюз. Н.Пр. Йон Гъля  посочи, че тяхната страна ще ползва опита на България в предстоящото за Румъния европредседателство през 2019 година.

В края на срещата и двамата изразиха удовлетворението си от постигнатото в областта на двустранните отношения.