Тотю Младенов: Преференциалното гласуване ще доведе до по-голяма активност
Тотю Младенов: Преференциалното гласуване ще доведе до по-голяма активност / снимка: БГНЕС

Преференциалното гласуване ще донесе по-високи резултати за пртиите, в чиито листи има силни кандидатури, коментира кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ за врачанско инж.Тотю Младенов .

„Забелязвам една неприятна тенденция при другите партии. Техният партиен апарат остро се противопоставя на преференциалния вот и там силните фигури се атакуват – чрез „приятелски“ огън, чрез вътрешни компромати, чрез оклеветяване. Целта е да се отнеме възможността на хората да избират тези, на които имат доверие.

За щастие, в ГЕРБ досега нямаме този проблем и аз очаквам силен преференциален вот за кандидатите от нашата листа. Има всички индикации за това, това ми споделят и хората по срещите.

Моето лично мнение е, че възможността да гласуваш преференциално ще доведе до по-голяма активност и по-високи резултати за партиите, в чиито листи има силни кандидатури.

Младенов определи като пропуск в закона това, че намиращите се в чужбина български граждани са лишени от правото да гласуват преференциално.

„Обаждат ми се много мои приятели от Лондон, от Рим, от Мадрид (сред тях има и такива, които не подкрепят ГЕРБ) и ме питат как могат да гласуват за мен преференциално. Истината е, че това няма как да стане. Мисля, че това е един голям пропуск на законодателството, който следващият парламент ще трябва да реши – нека и българите в чужбина да могат да избират преференциално кандидатите.  Това ще е добра възможност да си сверим часовника с нашите сънародници, които живеят в Европа.

Инж.Младенов коментира и срещите си с бизнеса в региона и въпросите задавани от работници, и служители.

„По време на управлението на ГЕРБ в периода 2009–2013 г. само по ОП „Човешки ресурси“ бяха подпомогнати хиляди фирми, включително и от област Враца – със субсидирана заетост, с проекти за подобряване условията на труд, с плащането на транспорта на служителите до работното място. Тоест, за този период влизаха европейски средства в българските предприятия, те ставаха по-конкурентоспособни, освобождаваха финансов ресурс и по този начин имаха възможност да увеличават заетостта и да повишават доходите на хората.

Това ще правим и в следващия програмен период, тъй като между 2014 и 2020 г. по програми на ЕС за България са предвидени 32 млрд. лв., които да влязат в българската икономика – за бизнеса, за повече заетост и по-високи доходи, за образование, здравеопазване, инфраструктура.

 

Връщайки доверието на европейските институции към България, а това може да го направи само ПП ГЕРБ, тези средства ще влязат в българската икономика и това ще се усети от хората“.