Чипровци
Чипровци / Дарик архив
„Излишно е да говорим с Вас!", „ Не Ви искаме тук!” , "Мафия!” - с тези възгласи чипровчани напуснаха общественото обсъждане, организирано от „Пътинженеринг М” – Монтана, за изграждане на кариера за добив на строителни материали  в местността Езерото в землището на село Мартиново в Западен Балкан.  

Протоколът от почти състоялото се обсъждане на 20 октомври е публикуван на интернет страницата на община Чипровци.  

В местността  „Езерото” се добиват диабази - скален материал за строителство на пътища. Находището е държавна собственост и с концесионен договор от 2007 година е предоставено на „Пътинженерин М” за срок от 25 години. Фирмата няколко пъти се е опитвала да започне добив на строителни материали безуспешно.  

Концесионната площ Езерото попада изцяло в границите на защитена зона „Западен Балкан” за опазване на дивите птици от екологична мрежа „Натура 2000”. В резултат на добивните дейности може да се очаква пряко унищожаване на местообитанията им, замърсяване и отрицателно въздействие върху различните  видове като голям ястреб, обикновен мишелов, орел-змияр, пъдпъдък, сирийски кълвач, полубеловрата мухоловка и други защитени птици.

Заради това през 2015 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)  в Монтана информира фирмата-концесионер, че трябва да изготви доклад за оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционното си предложение. Копие от писмото е изпратено до Министерството на енергетиката, Басейнова дирекция, община Чипровци и кметство Мартиново.

В доклада от 50 страници, публикуван през септември на интернет сайта  на РИОСВ-Монтана пише: „Предвид направеният анализ за състоянието на видовете и техните местообитания, предмет на опазване в защитената зона, вследствие реализацията на инвестиционното предложение за “Изграждане на кариера за добив на строителни материали в концесионна площ „Езерото“, разположена в землищата на с. Мартиново и Чипровци, община Чипровци, област Монтана”, заключението е следното: няма да бъде значително увреден предмета на опазване на ЗЗ 0002002 „Западен Балкан” за опазване на дивите птици при строителството и експлоатацията.”

„Ние сме община, която е ориентирана към развитие на туризма", заяви кметът на Чипровци Пламен Петков - били сме вече миньорско селище. Наскоро приключи  рекултивирането на площите от добив на флуорит, няма да допуснем разкриване на нови кариери. Ще представим в Регионалната инспекция по околната среда становището си против инвестиционното предложение”.

До края на тази седмица всички становища и протоколи „за” и „против” разкриване на кариерата трябва да бъдат предоставени в областната екоинспекция в Монтана. След като се запознае с мотивите, директорът й Деница Славкова със заповед ще насрочи Регионален експертен съвет, който да предложи решение за спиране или даване ход на инвестиционното предложение.