Шестима митничари и куче - с награда за най-добър екип
Шестима митничари и куче - с награда за най-добър екип / Дарик Враца - архив

Шестима митничари от Лом и немската овчарка Балкан получават приза "Най-добър екип в борбата с наркотрафика през 2012 г.". Наградата ще бъде връчена днес по повод  професионалния празник на митническите служители - 26 януари. На този ден през 53 година в Брюксел се провежда първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, по-късно преобразуван в Международна митническа организация.

Отличеният екип от митницата в Лом е разкрил най-голямата пратка наркотик за последните 30 години на територията на България. На 2 юли миналата година в ТИР с българска регистрация във ферибот Видин на път към Европа са намерени 4,2 тона хашиш, в 132 пакета по 32 килограма всеки. Стойността на дрогата е 40 милиона лева.

През 2012 година ломските митничари са конфискували още 9,4 кг хероин, 6,5 кг амфетамини, 22 кг марихуана и 438 гр. кокаин. Освен добрите резултати в борбата с трафика на наркотици Териториалното митническо управление в Лом е реализирало приходи в държавната с 27 000 000 лева повече от годишния план.

"Въпреки продължаващата тежка криза в икономиката, служителите ни осигуриха за хазната 98 260 000 лева от мита, ДДС и акцизи. Разкрити са и нарушения и опити за измами, за които са издадени 267 наказателни постановления за 667 566 лева.", каза началникът на митническото управление в Лом Володя Богданов. Служителите на звеното контролират областите Монтана, Враца и Видин трите пристанищата в района по поречието на река Дунав , двата ферибота на Оряхово и Лом и граничните пунктове със Сърбия - Брегово и Връшка чука.

В работата си митничарите в Лом използват две кучета. Освен немската овчарка Балкан - обучен за откриване на наркотици, служителите използват и лабрадора Джейн, която е обучена да открива цигари.

През миналата година митничарите Териториалното митническо управление в Лом са иззели 352 226 къса цигари без бандерол, 6 360 литра нелегално гориво и 369 литра алкохол. Митничарите са спрели и нелегален износ на антични съдове и монети на стойност над 26 000 лева.