Село Згориград спечели конкурс за най-чисто населено място
Село Згориград спечели конкурс за най-чисто населено място / РИОСВ Враца

Село Згориград спечели конкурса на РИОСВ Враца за „Най-чисто населено място, граничещо с резерват "Врачански карст"". Наградата - бензинова косачка и две камери за видеонаблюдение беше връчена на кмета на село Згориград Асен Петров от директорът на РИОСВ - Враца инж. Цветинка Нейкова.

Тази година за първи път беше връчена и поощрителна награда на пълномощника на кв. "Бистрец" в град Враца Катрин Поповска, за положените усилия през последните години за подобряване чистотата на квартала. На събитието бяха поканени да присъстват кметовете на селата Паволче, Челопек, Бели Извор, Лютаджик, Згориград и квартал Бистрец, които участваха в надпреварата.

По-рано през годината, комисия от експерти от РИОСВ - Враца в областта на управлението на отпадъците, защитени зони от мрежата "Натура 2000" и биологичното разнообразие обходиха селата Паволче, Челопек, Бели Извор, Лютаджик, Згориград и квартал Бистрец и оцениха тяхното състояние по предварително зададени критерии:

Село Згориград спечели конкурс за най-чисто населено място
netinfo

1. Състояние на входно-изходните пътни артерии.
2. Осъществен целогодишен контрол от страна на кметовете по отношение правилното третиране на битовите отпадъци в населените места.
3. Поддържане на чистотата в населените места.
4. Работа с жителите на населените места по отношение чистотата и въвеждане на разделното събиране на отпадъци - пластмаси, хартия, стъкло.
5. Състояние на закритите сметища.
6. Формиране на положително отношение и познания в местните общности за отговорно поведение и ангажираност в опазване на биологичното разнообразие и защитените територии.
7. Запознаване на местното население с режимите и ограниченията в резерват "Врачански карст".