Откриха находище на природен газ във врачанското село Голямо Пещене
Откриха находище на природен газ във врачанското село Голямо Пещене / снимка: Дарик - Враца

Голямо находище на природен газ е открито във врачанското село Голямо Пещене, това съобщи кметът на общината инж. Николай Иванов. Той заяви, че сондата, търсеща синьо гориво, вече е приключила проучванията си. Кметът разясни, че е присъствал на среща с представители на населеното място, експерти от Министерство на икономиката и енергетиката и експерти от проучвателната фирма,  на която станало ясно, че има данни за наличие на находище на природен газ.

След като се направи анализ на проучванията, ще започне процедура по обществено обсъждане на  Доклада за оценка на въздействието върху околната среда. Компонентите и факторите на околната среда, които са включени в ДОВОС са следните: атмосфера, атмосферен въздух, води, почви, земни недра, ландшафт, природни обекти, минерално разнообразие, биологично разнообразие, генно модифицирани организми, отпадъци, здравен риск и други.

Проучването е законосъобразно, но липсата на информираност за целта на проучвателните дейности и използваните технологии са довели до  негативното отношение на населението. Ефектът е засилен и поради високите нива на шума и близостта на площадката до домовете на хората.

По време на проучванията е имало и замърсяване на р. Скът, причинени от изтичане на мръсна вода при водовземането на цистерна. Замърсено е и пасище в района.

Проучвателните мероприятия са приключили и се извършва „демобилизация" на площадката.

Предстоят анализи и широко обществено обсъждане с местното население.