/ Община Видин
Във Видин се проведе извънредно заседание на Общинския съвет по искане на петнадесет общински съветници.

Д-р Цветан Василев: Кадровият проблем е най-сериозен за видинската болница

Групата на общинските съветници от БСП предложи от бюджета на Община Видин да бъдат отпускани 250 хил. лв. на година в специален фонд, за подпомагане на персонала на МБАЛ „Света Петка“.

Министър Ананиев: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България, работим в посока укрепване на техния капацитет

Председателят на групата съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова предложи организиране на спешна среща между здравния министър, ръководството на видинската болница, представители на медицинския работници и общински съветници.

Предложението беше единодушно прието от Общинския съвет във Видин. Съветниците приеха и предложението община Видин да заделя ежегодно финансов ресурс със създаване на фонд „здраве“ от 150 000 лева, които единствено да бъдат използвани в подкрепа на трудовите възнаграждения на медицинския персонал.

Видин отново на протест

Други 150 000 лева пък трябва да бъдат осигурени до края на тази година за заплатите в здравното заведение. Общинският съвет във Видин прие и декларация с искане за спешна финансова помощ за запазване на МБАЛ „Св. Петка“ с адресат МС, премиера и здравното министерство.

Албена Попова, старши рентгенов лаборант, представител на здравните специалисти, подали колективно предизвестие за напускане, развълнува всички присъстващи с разказа си за усилията, които полагат тя и колегите й, работейки на по 2-3 места, за да изхранят семействата си.