/ Община Видин
На съвместна пресконференция народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев и кметът на Видин Огнян Ценков обявиха, че ще изплащат стипендии на студенти по медицина, които ще се завърнат да работят във видинската болницата.

Министър Ананиев: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България, работим в посока укрепване на техния капацитет

На пресконференцията присъства и директорът на МБАЛ“Св.Петка“, който коментира, че подадената колективна оставка от медицинските специалисти няма правна стойност, но ако те подадат индивидуални заявления за напускане, то „това вече е притеснително“: „Ако това се случи, болницата ще спре да работи.

Видин отново на протест

Това е притеснително. Но аз лично смятам, че това е емоция, ще провеждаме още разговори с нашите колеги, трябва да намерим разбирането.“ Д-р Василев коментира, че най-сериозен за видинската болница е кадровият проблем, а от всички отделения, най-сериозно стои този проблем за акушеро-гинекологичното отделение. Директорът на болницата е категоричен, че при този обем от извършвани дейности, заплатите няма как да бъдат увеличени.

Пресконференцията

Д-р Цветан Василев съобщи, че задълженията на болницата при неговото встъпване в длъжност са били над 3 600 000 лв. Днес финансовото състояние е стабилизирано. „Възнаграждението е пряко зависимо от приходите на болницата.

Ние в продължение на една година досега не можем да усвоим това, което ни дават нашите приходоизточници - както Министерството на здравеопазването, така и НЗОК. Тоест работим по-малко като обем и оттук идва тази невъзможност за увеличение на работните заплати“, обясни изпълнителният директор. И каза, че в момента, в който се увеличат общите приходи на болницата, тогава най-лесното решение е да се увеличат и възнагражденията.

Граждански протест за запазване на болницата във Видин организираха от БСП

Кметът Ценков обяви, че Община Видин се е отзовала на молбата на ръководството и за оказване на финансова помощ за обновяване на отделението по хемодиализа, като за тази цел с решение на Общинския съвет са преведени 10 000 лв.

Подкрепена е инициативата за осъществяване на безплатни прегледи на деца от специалисти на университетската болница „Пирогов“. И каза още, че грижата за здравеопазването не се изчерпва само с болницата.

Тя е свързана с доболничната помощ, с общо практикуващите лекари и много други. По негово предложение например е направена процедура за дарение на 4 800 кв. м площ, където да бъде реализиран проект за филиал на Спешна медицинска помощ.

Увеличават заплатите на работещите в областните болници от 1 юли

„Утре има извънредно заседание на Общинския съвет и аз искрено се надявам това да бъде обединение между общинските съветници от различните групи около каузата да вървим последователно в търсене на решения, които да развиват видинската болница“, призова кметът.
       
Според Владимир Тошев протестите, които бяха организирани през миналата седмица във видинската болница, са провокирани от определени партийни интереси, а проблемът с кадрите излиза на преден план при предишното ръководство на лечебното заведение, когато напускат 29 лекари.

Той заяви, че намерението на здравното министерство относно болниците в Северозапада е интерпретирано по погрешен начин. Вече ясно е изразена позицията, че закриване на отделения и преструктуриране на болници няма да има. Проблемите ще бъдат диференцирани и решавани поотделно.