/ Д. Крумова
Граждански протест за запазване целостта на МБАЛ „Св.Петка“ във Видин, организиран от „Коалиция за България“ се проведе в крайдунавския град.

Няма да бъдат закривани работещи отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана

Непосредствено преди почивните дни над 100 здравни специалисти, сред които и лекари от болницата са подали колективната си оставка в знак на несъгласие с коментираното от здравното министерство преструктуриране на болницата и липсата на промяна в трудовите им възнаграждения.

Обръщайки се към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, общинският съветник от БСП Мария Джамбазка каза :“По какъв метод или скала ще определяте в коя област хората са по-нуждаещи се и по-болни от други, за да има там отделение по кардиология, например…

Увеличават заплатите на работещите в областните болници от 1 юли

Как ще оценявате нуждата на хората от Видин и видинска област от своевременно медицинско обслужване, не е ли това наше неприкосновено конституционно право!? Как дядо Иван от с.Градец, който е с инфаркт ще стигне до Монтана, до по-доброто отделение по кардиология!?“, коментира опасенията си пред множеството видинският общински съветник.
 
Валентина Вълчева, пациент на болницата, видинлийка сподели: „Член 52 от Конституцията ни гарантира достъп до здравеопазване, обаче-какво правим, ако имаме това право, но нямаме достъп до здравеопазване!?

Знаете, че има състояния, в които разликата между живота и смъртта е броени минути и хората, които се оказват в тези състояния няма да имат двата часа, които делят Видин от Монтана…“, сподели опасенията си Валентина Вълчева.

Министър Ананиев се ангажира с решаването на проблемите с онкоболните деца

Сред протестиращите беше и Михаил Миков, който каза: „Аз съм част от инициаторите, които организирахме този митинг с ясното съзнание, че много хора се страхуват да покажат лицата си…

С ясното съзнание, че днес солидарността с медицинските работници от видинската болница, които години наред работят на минимални заплати е важна, защото гражданското чувство е част от гордостта на българина…

Събрали сме се тук срещу едно безумно решение на министър Кирил Ананиев и сигурно ще се намерят измекяри, които да кажат, че протестът е политически-животът и здравето не са политически…Когато човек легне на операционната маса, няма значение дали е висш гербаджия или последният член на БСП…

БСП иска нов оздравителен план за врачанската болница

Той има еднакво право на живот, гарантирано от чл. 52 на конституцията!“, каза Михаил Миков. Той призова министърът на здравеопазването да напусне и да отиде да прави частен бизнес, защото „човешкото здраве няма политически цвят“.

Димитър Велков, областен председател на БСП обяви, че след инициираната от тях подписка за свикване на извънредна сесия за запазване целостта на видинската болница, такава ще има с помощта на подкрепата от общинските съветници от „Единни за промяна“.

В утрешния ден отново ще има протест в 12.30 часа пред видинската болница.