Министър Ананиев разгледа супер модерните линейки за телемедицина, с които първи в България разполагат в ЦСМП в Кърджали.
Министър Ананиев разгледа супер модерните линейки за телемедицина, с които първи в България разполагат в ЦСМП в Кърджали. / Павел Тенчев
От Кърджали министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се ангажира с решаването на проблема с лечението на онкоболните деца. По думите му въпросите, които вълнуват родителите им щели да бъдат обсъдени на среща в НЗОК през следващата седмица.
Според министър Ананиев при случая с малката Мими, която почина, проблемът е дошъл поради факта, че необходимото лекарство за лечението й било свършило, а в същото време производителят и носителят на правата не е осигурил новите количества.
„От Министерството на здравеопазването поехме ангажимент и това ще го направим, от тук нататък вече да се правят групови заявки за лечението на онкоболните деца, а не както е досега – протокол по протокол за всяко отделно дете”, каза министър Ананиев.  
В Кърджали той отговори на твърденията на БСП днес в парламента, според които искал да затваря болници в Северозападна България. „Не съм говорил за закриване на лечебни заведения. Ставаше въпрос, че в момента имаме два много сериозни проблема – демографския и този с медицинския персонал”, каза Ананиев. По думите му трябва да се направи преценка кои отделения в трите болници –във Враца, Видин и Монтана, са силни и дават високо качество на лечението. „Когато идентифицираме добрите отделения във трите болници, не става въпрос за никакво закриване, тогава гражданите ще отидат там, където ще получат най-добро здравеопазване, коментира министърът Ананиев.  
Министър Ананиев беше в Кърджали, където присъства на получаването на две модерни линейки от последен клас, с оборудване за телемедицина, за нуждите на ЦСМП в родопския град. Той се срещна и с директорите на областните болници в Кърджали, Хасково и Смолян, където темата бе методиката за финансиране на медицинските специалисти.