Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев / БГНЕС
Няма да бъдат закривани работещи отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Заключителната конференция за общински мандат 2015-2019 г. на Националното сдружение на общините в България, съобщиха от здравното министерство.
 
"Много проблеми са натрупани през годините в общинското здравеопазване, като те са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти", каза министърът. По думите му тези проблеми се отнасят и за държавните лечебни заведения, но при общинските структури мащабите са доста по-тревожни.
 
Кирил Ананиев посочи, че от години дебатите в сектора се изчерпват с това, че са необходими допълнителни средства, независимо че разходите за здравеопазване нарастват ежегодно. По тази причина, според него, трябва да се търсят трайни и последователни законодателни промени, водещи до оптимизиране на системата, закриване на неефективни дейности и структури, въвеждане на адекватни механизми на контрол.

Увеличават заплатите на работещите в областните болници от 1 юли
 
Пред кметовете здравният министър припомни част от мерките, които предприе МЗ през последните месеци за стабилизиране финансовото състояние и по-доброто управление на лечебните заведения. Като примери той даде Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, допълнителните средства от МС и МЗ, както и увеличените цени на повече от 120 клинични пътеки.
 
Всички тези действия създават възможност и на общинските болници да получават повече средства, включително и за възнаграждения на медицинския персонал.
 
Министър Ананиев подчерта, че Министерството на здравеопазването разработи проект на Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ.

Министър Ананиев се ангажира с решаването на проблемите с онкоболните деца
 
Относно възнагражденията на медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети в училища, детски градини и ясли Ананиев бе категоричен, че този въпрос ще се обсъжда в хода на разработването на проектобюджета за 2020 г.
 
По отношение подобряването на финансовото състояние на общинските болници и достигането на по-високи нива на заплащане на медицинския персонал, министърът припомни, че МС одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на 20 334 хил. лв., за 71 лечебни заведения, осъществяващи болнична дейност в труднодостъпни и отдалечени райони на страната.
 
Паралелно с това, увеличението на цените на клиничните пътеки през второто полугодие на 2019 г. ще доведе до нарастването на приходите на общинските лечебни заведения с над 6 млн.лв.
 
Вследствие на предприетите действия от правителството, приходите от лечебна дейност на общинските болници, с източник МЗ и НЗОК, през 2019 г. са увеличени сумарно с близо 40 млн.лв. или 24 на сто ръст спрямо предходната година, което дава възможност за ръст на заплатите на персонала.
 
"В последните два дни се казаха много неистини от парламентарната трибуна на Народното събрание. Областните болници са кръвоносната система на здравеопазването, общинските болници също имат своето място. Не ми е минавало и през ума да затворя областна болница", заяви здравният министър в отговор на въпрос относно преструктурирането на областните болници в Северозападна България.

Шефът на НЗОК с идея за контрола при изразходването на парите в здравеопазването
 
За пореден път той подчерта проблемите в сектора, като е уточнил, че се водят преговори с банките, за да бъдат подпомогнати болниците с най-сериозни задължения.
"Като министър съм длъжен да осигуря на българските граждани качествено лечение, но трябва да е ясно, че не финансираме структури и сгради, а лечение - реално осъществена дейност. В този смисъл получих и подкрепата на директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. С тях се разбрахме през следващата седмица заедно да анализираме състоянието на отделните звена в болниците. Няма да закриваме работещи отделения", каза още здравният министър.
 
По време на форума министър Ананиев покани всички кметове на 15 юли на втора кръгла маса за здравноосигурителния модел, на която министърът ще представи конкретно предложение. "Ще търся консенсус и след постигането му ще внеса предложението си в МС и НС", подчерта още Ананиев.
БТА