Мозайка от култури
Мозайка от култури / Дарик Враца

Деца подредиха мозайката на етнокултурното разнообразие в Етнографския комплекс „Св. Софроний Врачански" - Враца. Изложба на кукли с типични носии и керамични съдове, с характерните орнаменти и окраски за различни култури, бе открита вчера. Предметите са дело на ученици от 5 до 8 клас в ОУ „Васил Левски"- Враца и са част от дейности по проект „Послание за приятелство". Техни ръководители са Силвия Веселинова от Етнографския комплекс и преподавателят по изобразително изкуство Първан Димитров. В групата са включени и две единадесетокласнички от училището по изкуствата  „Отец Паисий", които са със специалност рисуване.

Мозайка от култури
netinfo

От август, когато стартира проекта, досега децата са направили фотоизложба и са подновили спортна площадка в детската градина в кв. „Младост". Сега, в третия етап от проекта, наречен „Толерантност", те представят своите виждания за различните култури и етноси, чрез керамика, плат, шевици и символи.

Сред куклите може да се видят представители на славянските народи, ромка, арабка и др. Керамичните съдове са украсени с индийски мотиви, турски краски. Сред тях може да се види и колело от каруца, свързвано с ромския етнос.

 

Мозайка от култури
netinfo