/ Деян Герговски
В здравно заведение в Плевен ще продължи борбата за живот на 17-годишното момче, което направи опит за самоубийство тази сутрин в Роман, научи “Дарик”.

Лекарите ще се опитат да спасят глухонемия младеж, който живее в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Момчето е в кома, с тежка черепно-мозъчна травма.

За Плевен заминава и управителят на социалната институция в Роман. От две столични болници са отказали да приемат за лечение младежа.

Предстоят разговори с децата, които са живеели в една стая с младежа, за да се изясни причината за фаталния му скок от третия етаж. От социалната институция са категорични, че момчето е с кротък и спокоен характер и проявявало агресия само ако се върши нещо против волята му.

На извънредното заседание на Дирекция “Социално подпомагане” във Враца са взети няколко решения. Първото е веднага прозорецът, през който момчето е скочило, да бъде поправен и затворен така, че да не може да се отваря.

От социалната институция обяснили, че той не е могъл да се затваря от предишния ден. Направено е предписание до управителя на ЦНСТ-то на всички деца и персонала да бъде направен допълнителен инструктаж по безопасност. Предстои издаването на заповед на човека, който отговаря за поддръжката, сутрин и вечер да прави обходи и да проверява в какво състояние е материалната база.

Ако детето бъде спасено и се възстанови, ще бъде насочено за работа с психолог от Център за обществена подкрепа.