/ ThinkStock/Getty Images
Две столични болници отказали да поемат случая
Опит за самоубийство на глухонямо момче
96278
Опит за самоубийство на глухонямо момче
  • Опит за самоубийство на глухонямо момче
17-годишно момче скочи от третия етаж в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Роман. Младежът е в кома и за живота му се борят лекари в Плевен. Преди да замине там за лечение две столични болници са отказали да го лекуват с мотива, че нямали подходящи неврохирурзи.
 
Младежът, който направи опит за самоубийство в Роман, е глухоням. Това е причината да живее в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и възрастни с увреждания. След скока той е с тежка черепно-мозъчна травма, установена в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца.
 
По думите на директора на специализираната социална институция решението къде да продължи лечението на младежа е било взето след два отказа на столичните болници "София Мед" и "Пирогов". Така момчето е настанено в болница в Плевен. От врачанската болница уточниха, че докато линейката с младежа е пътувала към Плевен, от "Пирогов" са се обадили с информация, че могат да го приемат за лечение.
 
От здравното заведение във Враца подчертават, че срещат сериозни проблеми при пренасочването на подобни тежки случаи, които не са от компетенцията на лекарите на болницата във Враца.
 
За изясняването на обстоятелствата около скока от прозореца на тоалетната помогнали записи от видеокамери в социалната институция. На тях се вижда, че момчето е само. По-рано сутринта той бил спокоен и нищо не предвещавало какво ще последва.
 
Момчето е с кротък характер и за това към момента причините за опита му за самоубийство не са ясни. Предстоят разговори с децата, които живеят с него в една стая.
 
Дирекция "Социално подпомагане" имаше извънредно заседание, на което са взети няколко решения. Първото е веднага прозорецът, през който момчето е скочило, да бъде поправен и затворен така, че да не може да се отваря. Има също предписание на всички деца и персонала да бъде направен допълнителен инструктаж за безопасност.