Край Видин отчитат застой на нивото на река Дунав
Край Видин отчитат застой на нивото на река Дунав / прес-център Община Видин

Кметът Румен Видов, заместникът му Митко Велков и група експерти от община Видин направиха днес оглед на състоянието на дигите в региона на Видин, във връзка с чувствителното повишение на нивото на река Дунав. Проверени са дигите от началото на града, около Телеграф капия, Гребната база и при километър 796, в района на мостта. Констатациите са, че съоръженията са в добро техническо състояние, обстановката е спокойна. Измереното тази сутрин ниво на реката е 798 см, отчетен е застой в сравнение с вчерашните показатели.

Извършва се подготовка за бърза реакция при необходимост. Подготвени са 2 500 чувала с пясък, осигурена е техника и екипи, което да реагират своевременно при драстично покачване на реката.

От началото на миналата седмица нивото на Дунав се следи постоянно. Информация за водния стълб се подава три пъти дневно в общината. В случаи, че реката надхвърли ниво то 930 см се обявява извънредно положение. В района на Телеграф капия, в крайдунавския парк, при ниво на реката над 840 см се пристъпва към изграждане на временна земнонаспина дига.