/ Дарик Враца
Политическото убийство на кмета на полския град Гранск Павел Адамович е едно от най-коментираните събития сред участниците на 133 пленарна сесия на Комитета на регионалните и местни власти в Брюксел, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Полша скърби за убития кмет на Гданск

Той е член на комитета за трети мандат. Комитетът е приел становище, в което осъжда разединението и езика на омразата, използван в политиката. 53-годишният Адамович почина на 14 януари след като ден по-рано бе нападнат и тежко ранен с нож в гърдите по време на благотворителен концерт. Павел Адамович е кмет на Гданск от 1998.

Заради либералните си възгледи той е заплашван и атакуван от проправителствени и крайно десни политически кръгове. След убийството хиляди хора и политически лидери заклеймиха разединението и омразата. Бившият полски президент Лех Валенса обвини политиката за смъртоносното нападение срещу Адамович. 

Вдовицата на убития кмет на Гданск обвинява държавната телевизия

На 133-та пленарна сесия на комитета на регионите, която се проведе на 6 и 7 февруари и е първата за годината представителите на местните и регионални власти са излезли с 9 становища. Те са свързани откриването на нови европейски програми и с предлаганите промени в досега действащите програми за образование, култура, научни изследвания и иновации.

Обсъждани са темите относно изкуствен интелект за Европа, дигитализацията в сектора на здравеопазването, справяне с онлайн дезинформацията, пътна безопасност и автоматизирана мобилност и други.