/ БГНЕС
Националните флагове бяха спуснати до средата на пилоните и хора се подписваха в книги за съболезнования в кметствата в Полша и полските дипломатически мисии в чужбина, докато страната скърби за смъртта на кмета на Гданск Павел Адамович, прободен публично с нож в неделя, предаде Асошиейтед прес. 

След нападението с нож: Почина кметът на Гданск

В Гданск граждани полагаха цветя и цветя и се подписваха във възпоменателна книга в кметството. Правителството започна седмичното си заседание във Варшава с едноминутно мълчание. 

Междувременно министърът на вътрешните работи Йоахим Бруджински съобщи, че полицията е арестувала трима души, призовавали в социални мрежи за още убийства след покушението срещу починалия в понеделник Адамович. Бруджински окачестви арестуваните като интернет тролове и "нестабилни" личности. 

Нападателят в Гданск използвал журналистически пропуск, за да доближи кмета

В неделя вечерта по време на благотворителна проява бивш затворник се качи на сцената и прободе с нож Адамович три пъти в сърцето и коремната област. Преди да бъде задържан, нападателят каза по микрофона пред стотиците присъстващи, че това е отмъщение срещу опозиционната партия "Гражданска платформа", защото когато е била на власт, той е бил несправедливо вкаран в затвора през 2013 г. за банкови обири.
 
Убийството на Павел Адамович хвърли Полша в потрес и скръб. То заплашва да засили политическото противопоставяне в страната, разделена между привърженици на управляващата дясна партия "Право и справедливост" и либералната "Гражданска платформа", отбелязва АП. 

Някои поляци казват, че управляващите също носят вина за покушението, защото често използват остри думи срещу своите критици, сред които бе Адамович. Представители на правителството и независими наблюдатели призовават към спокойствие, предвид криминалното досие на убиеца и неговото предполагаемо психично заболяване, отбелязва още АП. 
БТА