Иззеха педофилски материали и от Мездра
Иззеха педофилски материали и от Мездра / netinfo

2 компютърни конфигурации и 631 оптични носители на информация са открити при претърсване на два адреса в Мездра по време като мащабна международна операция срещу разпространението на детска порнография. Освен тях са открити 6 видеокасети и 3 мини-видеокасети.

По време на акцията са претърсени общо 21 адреса на потребители в София, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Горна Оряховица, Свиленград и Мездра, които са сваляли и разпространявали педофилските файлове. Материалите от интернет-разследването са докладвани на ВКП и е образувано следствено дело срещу 21 заподозрени.

На 18 заподозрени са повдигнати обвинения по чл. 159, ал. 4 от НК, за които е предвидено наказание “лишаване от свобода до 6 години”, а лицата са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
В операцията са участвали над 60 служители на Дирекцията за противодействие на организираната и тежка престъпност при ГД “Криминална полиция” и регионалните звена в страната, 25 следователи от Столичната следствена служба и четирима прокурори от СРП.

Уникалната по мащабите си международна операция срещу разпространението на детска порнография в Интернет продължава.
Разследването е започнало след като миналата година в рамките на операция “Персийски килими” Германската криминална служба е засякла разпространението на видеофайлове, показващи изнасилване на бебета между 3 и 6-месечна възраст. Видеоклиповете са обменяни между потребители от 92 държави, в това число и български, чрез програмния продукт “eDonkey2000”.