Италиански предприемач  излъга български работнички
Италиански предприемач излъга български работнички / Петя Димитрова

200 шивачки в Лом излязоха на протест, заради неизплатени заплати. Жените са съкратени от началото на май. Не са получили възнагражденията си за февруари, март и април. Последните заплати, които са получили са за януари.

Фирмата, която е собственост на италиански предприемач, е спазила условието за 3-месечно предизвестие при масово съкращение, уточни Димитър Петров - директор на Инспекция по труда Монтана. Основанието за това, 200 души да останат без работа от май, посочено от собственика на фирмата още през февруари, е тежко финансово състояние. Въпреки това той е поел ангажимент до края на юни да се издължи на работинците, а и да възобнови работата на предприятието при благоприятно стечение на обстоятелствата. Това досега не се е случило. Забавените заплати са общо за близо 300 хиляди лева.

Екипите на инспекцията са проверявали 8 пъти шивашкото предпиятие след съкращението и три пъти са налагали санкции за неизплатените заплати. Съставените актове са обжалвани от фирмата пред Районен съд - Лом.