Естетиката като терапия - първа изложба на Рени Христова
Естетиката като терапия - първа изложба на Рени Христова / Снимки: Венета Тренева

Рени Христова познава стотици хора в област Монтана. Повече от 10 години тя е работила като репортер в местна кабелна телевизия. Сега е избрала друго - да гледа хората от високо, не от гордост, а защото санира фасади. Сутрин прескача терасата на някой седми етаж добре екипирана и осигурена с алпийско въже. Работи това, което й харесва.

Естетиката като терапия - първа изложба на Рени Христова
netinfo

Харесват й много неща - едно от тях - да помага на парченцата дърво, тел, плат, стъкло попаднали в ръцете й да показват другата си същност. "Нямам идея какво ще се получи, когато започвам да правя някоя фигура, започвам и нещото си идва само. Сигурна съм, че нещата винага могат да се надграждат", казва тя.

Естетиката като терапия - първа изложба на Рени Христова
netinfo

Птици, слънца, странни пеперуди или насекоми, украшения за всякаквви места - от входното атре до спалята и банята. Направени от естествени материали. "Всеки човек изразява себе си по различен начин - в отношението към себе си и към света. Това, което е тук е част от мен, това е моята терапия", обяснява авторката. Сега тя е от другата страна - не задава, а отговаря на въпроси.