Българска федерация по автомоделни спортове с недостатъчни средства
Българска федерация по автомоделни спортове с недостатъчни средства / Дарик архив

Българска федерация по автомоделни спортове написа писмо до министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, с искане  за увеличаване на финансирането. В него се казва:

Днес 06.08.2009 г. в местността „Леденика" във Врачанския балкан, по време на провеждане на втория кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели в класове за висока проходимост „Бъги", се проведе разширено заседание на УС на БФАМС.

Членовете на Федерацията и участниците в шампионата са силно обезпокоени от тежката икономическа криза обхванала сериозно и автомоделните спортове.

Има сериозна опасност, спорт с 40 годишна история, спорт на високите технологии, да прекрати провеждането на по-нататъшните кръгове от Държавния шампионат поради липса на финансови средства.

Обръщаме се към Вас, защото отпуснатите средства за дейност на федерацията от държавата - 4 500 лв.са крайно недостатъчни за планираните 22 състезания за 2010 г.

Още след срещата на нашата федерация с комисията от МФВС, която определяше финансирането на автомоделните спортове, в законния тридневен срок , БФАМС протестира за това, че комисията бе поставила автомоделната федерация в трета група на извън олимпийските спортове и поиска увеличаване на финансирането.

Оказа се, че комисията не знае, че автомоделната федерация през 2009 г. е постигнала високи успехи в Първото Балканско първенство проведено в гр.Враца, както и, че български пилот е взел участие във финалите на Европейско и световно първенство.

През тази година на Втория балкански шампионат по автомоделизъм българските автомоделисти завоюваха 4 златни и 4 бронзови медала, а отбора с голямо предимство завоюва балканската купа.

В Европейско първенство, проведено в Италия участвуваха двама билгарски пилота, като единия стигна до четвъртфиналите,  другия до полуфиналите, което е голям успех за българския автомоделизъм.

Имайки в пред вид гореизложеното най-учтиво Ви умоляваме да дофинансирате спортната дейност на БФАМС със финансови средства в размер на 5000 /пет хиляди лева/, с които ще можем да завършим успешно Държавния спортния календар за 2010 г.