Болницата във Враца с два мобилни кабинета в областта
Болницата във Враца с два мобилни кабинета в областта / Дарик Враца

С прегледи на населението от селата Главаци, Ботуня и в общинския център Криводол в периода 19 - 27 август, стартира дейността на  мобилните кабинети с лекари от МБАЛ „Христо Ботев" - Враца.

Два мобилни кабинета - за извършване на акушеро-гинекологични прегледи и мамография ще пътуват в областта до края на годината по предварително уточнен и съгласуван с кметствата и общините график. Целта на мобилните кабинети е да обиколят населените места, в които населението няма пряк достъп до специализирана медицинска помощ. Въз основа на извършените прегледи и резултати и при необходимост, специалистът, извършил прегледа или личният лекар на пациента, ще го насочва за специализирано извънболнично или болнично лечение.

Дейността на мобилните кабинети е в изпълнение на програма на Министерство на здравеопазването за профилактика и ранна диагностика на рак на шийката на матката и на гърдата. Целта е да се привлекат основно население от рискови групи, лица в неравностойно положение, малцинствени групи и неосигурени пациенти, със затруднен достъп до специализирана медицинска помощ.

При извършване на мамографските прегледи с предимство ще се ползват жени над 40 годишна възраст, живеещи в отдалечени от лечебни заведения райони, както и неосигурени от същата възрастова структура. Ще се изследват и жени с повишен риск, чиито майки и/или сестри са с диагностициран рак на млечната жлеза, като за тази група няма възрастово ограничение.

Акушеро-гинекологичните прегледи ще се извършват от лекари-специалисти от структурата на МБАЛ „Христо Ботев "- Враца. Прегледът ще включва и вземане на цитонамазка, като по преценка на специалиста ще се извършва ехография и колпоскопия. Резултатите от извършената цитонамазка ще се предадат на лицето или на личния лекар. При констатиране на проблем или заболяване, пациентът ще бъде уведомен с писмо с обратна разписка и насочван към болница за лечение.