Библиотекари и музейни работници излязоха на протест
Библиотекари и музейни работници излязоха на протест / Дарик Враца
Калин Каменов
82906
Калин Каменов
Иванка Караиванова
  • Калин Каменов
  • Иванка Караиванова

Работещите в регионалната библиотека Христо Ботев във Враца, в читалище „Развитие" и в Регионалния исторически музей излязоха днес на символичен протест заради мизерните средства, заложени за култура в Бюджет 2016.
Организатор на протеста бе КНСБ.

Ето и исканията на протестиращите:
1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални"), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите!

За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите /МФ/ да се разпределят целево по общините.

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер, което означава допълнително 6 млн. лв., които чрез МФ да се разпределят целево по общините!

3. Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер, което означава допълнително 3 650 000 лв., които чрез МФ да се разпределят целево през общините!

Библиотекари и музейни работници излязоха на протест
netinfo

4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляванитеоткрити площи и сгради за всички музеи! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.
5. Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките, за което ще са необходими допълнително 2 млн. лв.!

6. В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорностите, които носим!
Кметът на Враца Калин Каменов посети протестиращите работници и коментира с тях състоянието на сектора.

„На много места културата е и бизнес от който се и печели, и така трябва да бъде и у нас. Културата трябва да се управлява с бизнес план и стратегия за развитие. Тя не трябва да има социална функция. Ако ръководителите на тези звена не могат да направят стратегии то има специалисти, които могат да помогнат. Така, че колегите, които работят в сектора да не се чувстват унизителн. ..Не трябва да търсим поводи за извинения а да намираме начини за решаване на проблема", допълни още Калин Каменов.