24 май Мездра
24 май Мездра / Община Мездра
С тържествено шествие през „Алеята на кестените“ в Мездра започна най-българският и най-цветният празник – 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничната колона от граждани, спря на пл. „България“, където се проведе тържествен концерт. Сред гостите бе и народният представител от област Враца Николай Иванов. Програмата започна със стихотворението на Георги Константинов „Похвално слово за Кирил и Методий“, възпяващо най-българското дело – създаването на нашата писменост, която ни е съхранила като нация.

24 май Мездра

В своето обръщение към присъстващите кметът на Общината инж. Генади Събков с чувство на национална гордост подчерта, че „ние, българите, има с какво да се гордеем“. Вплитайки в словото си цитати от родолюбеца Вазов и възрожденеца Паисий Хилендарски, инж. Събков изтъкна значението на Кирило-Методиевото дело за опазването и укрепването на българската нация, приноса на двамата първоучители за развитието на славянската и европейската култура. „Освен създаването на азбуката, двамата братя са и педагози“ - каза инж. Събков.

24 май Мездра


Инж. Генади Събков връчи почетни знаци за принос в развитието на община Мездра на д-р Илиана Михайлова и Цветан Тодоров. Плакети за принос в развитието в просветата и културата на Общината получиха Галина Николова, Валентина Маешка, Камелия Димитрова, Лилия Христова, Христинка Иванова, Цветана Трифонова, Виолета Найденова, Петя Илиева, Христина Стоянова – педагози от учебните заведения в Общината.
Инж. Събков връчи плакети и на отличени просветени и културни дейци – Анета Петкова, Елза Стоянова, Елена Нанова и Светла Дамяновска.
Кметът награди деца с изявени дарби на национално и международно ниво, раздаде и книжки от поредицата „Любими детски приказки“ с лично обръщение на всеки първокласник, успешно завършил учебната година.

24 май Мездра

Талантливите деца от сдружение „Новото поколение на талантите“ и ДТС „Мездренче“ към НЧ „Просвета-1925“-Мездра изнесоха завладяваща едночасова певческа и танцова програма.