/ iStock/Getty Images
Пандемията от коронавирус затвори предприятия и фирми и много хора останаха без работа, други започнаха да работят дистанционно. През периода на извънредното положение от 13 март до 13 май във Видин са регистрирани като безработни 1111 лица, от тях освободените вследствие на коронавируса са 559 души. За същия период на 2019-а са регистрирани 390 лица, съобщава БНР.

За периода от 13 март до 13 май постъпилите на работа са 457, казва Виолета Генчева, началник отдел "Активна политика на пазара на труда" в Дирекция "Бюро по труда" Видин.

Най-честата причина за освобождаване на работниците е прекратената работа на фирмите заради разпространението на коронавируса.

"Съгласно постановление на Министерския съвет на работодателите се изплащат компенсации с цел запазване заетостта на работниците и служителите в предприятието. Размерът на изплащаните компенсации е 60% от размера на осигурителния доход за месец януари и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя", пояснява Генчева.

До 18 май в Дирекция "Бюро по труда" Видин от допустимите икономически дейности по постановлението са одобрени 38 работодатели, които получават компенсации за 202 лица, чиято заетост ще бъде запазена.

Заради наложените ограничителни мерки не се провеждат обучения за безработни и заети лица. Досега се издаваха ваучери за обучения на заети лица, но в момента не се приемат заявления.
БНР