Жоао Хавеланж канил търновец на сватбата на дъщеря си
Жоао Хавеланж канил търновец на сватбата на дъщеря си / Дарик нюз
Жоао Хавеланж канил търновец на сватбата на дъщеря си
53205
Жоао Хавеланж канил търновец на сватбата на дъщеря си
  • Жоао Хавеланж канил търновец на сватбата на дъщеря си

Великотърновец е българинът получавал покана лично от бившия президент на ФКФА и член на МОК- Жоао Хавеланж да присъства на сватбата на дъщеря му през 2005 г. Това е колекционерът на футболни артикули Веселин Комитов. Той разказа любопитната история по повод 96- ата годишнина на бразилеца, която се навърши на 8 май. "Нямаше как написаха му, че не мога да отида, кака да си го позволя", сподели Комитов.Двамата си пишат редовно от 1994 г. насам, като Жоао Хавеланж се обръща към Веселин Комитов със „Скъпи приятелю..."

През годините ексфутболният бос е затрупал великотърновеца с уникални снимки с личен автограф, сувенири на световната футболна централа, книги и списания. Нашият човек е сред малцината безплатно абонирани за печатното издание на централата „ФИФА нюз". През 2006 г. Хавеланж му изпраща и оригинална фланелка на Роналдо с №9. Последният личен подарък за Комитов е пристигнал в края на миналата година. Хавеланж го зарадвал с автобиографичната си книга, като колекционерът е щастлив притежател и на снимка, на която бразилецът е заедно внуците си. Естествено и на нея пише „На скъпия ми приятел Веселин..."

Великотърновецът може да се похвали и с уникалната си колекция от артикули на водещите бразилски футболни клубове, с чиито президенти също си кореспондира. Той е фен на „Сантос" още от началото на 60-те години и си къта снимка на Пеле от 1963 г., която вече е толкова избледняла, че кралят почти не си личи, но за „него си е голяма работа".

На 17 април е получил възпоменателен медал за 100- годишнината на „Сантос", отбелязана в Сао Пауло само три дни по- рано. Естествено заедно със снимки, флагчета, значки и раничка с емблемата на клуба.

Шефът на „Фламенго" Марси Брага пък го сюрпризирал през 2009 г. със специална червена препаска за през рамото, върху която със златни букви са извезани годините на шампионските титли името на отбора и това на Веселин Комитов.

Флагчета, ключодържатели, химикали, снимки и брошури на „Ботафого" и основаният от Жоао Хавеланж „Флуминензе" допълват сбирката на колеционера, която съдържа стотици, свързани с „кариоките" експонати.

Великотърновецът признава, че предпочита да си кореспондира с президентите на клубовете и с носталгия си спомня колко често са си писали със Силвио Берлускони, докато е бил само бизнесмен и шеф на „Милан". „Като влезе в политиката малко ме позабрави, но пък си пазя страхотна вратовръзка от него", завършва Веселин Комитов. В момента той подготвя подарък за собственика на английския „Челси" Роман Абрамович, от когото получи пратка преди десетина дни, но пази в тайна какво ще сложи в пакета.

Чуйте разказа на Веселин Комитов в звуковия файл.