Железничари в Г. Оряховица готови и на гладна стачка
Железничари в Г. Оряховица готови и на гладна стачка / DarikNews.bg, архив

Три влака - за Варна, Русе и Плевен, са спрени тази сутрин на жп гарата в Горна Оряховица, където ще престоят до 16,00 часа, съобщи председателят на Регионалния синдикален съвет на железничарите в Г. Оряховица Дечко Гърков.

По думите му в 11,00 ч. ще бъде спрян експресът от Варна за София. Около 60 са протестиращите железничари на гарата в Горна Оряховица, но те в момента не са на смяна, останалите служители стачкуват по работните си места, каза Гърков. Според него има хора, готови и на гладна стачка, но все още няма да се прибягва до подобни крайни мерки.

Днес е петият ден от стачката в БДЖ. До момента информацията на синдикатите и на ръководството на железниците за броя на спрените в изминалите дни влакове се разминава.

Протестът на работещите в "Пътнически превози" и в "Товарни превози" започна на 24 ноември заради предвижданите от ръководството на "Холдинг БДЖ" съкращения на 2000 души. Като причина се изтъкна неизпълненото стачно споразумение от пролетта, а като основна цел - подписването на колективен трудов договор в железниците.

До вчера и ръководството на железниците, и стачкуващите не показаха желание за диалог, а министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че ще разговаря със синдикатите след разговорите му с германските кредитори на БДЖ, които ще са в началото на тази седмица.