Велин Кефалов: В новия Етър-24 съчетаваме характер и класа
Велин Кефалов: В новия Етър-24 съчетаваме характер и класа / Дарик нюз
Велин Кефалов: „В новия „Етър- 24” съчетаваме характер и класа”
38778
Велин Кефалов: „В новия „Етър- 24” съчетаваме характер и класа”
  • Велин Кефалов: „В новия „Етър- 24” съчетаваме характер и класа”

Зимната подготовка на „Етър- 24" е към своя край. В събота великотърновци играят първия си мач от пролетни полусезон, като гости на „Малеш" в Микрево. От декември до сега изтече много вода в река Янтра, много неща се промениха в отбора.

Виолетовият екип съблякоха Тихомир Антонов, Явор Генчев, Михаил Аврионов, Георги Христов и Димитър Кушев.Сигурни нови попълнения са картотекираните вече Мирослав Миндев, Владимир Зафиров, Цветомир Валериев, Ивелин Янев, Стамен Ангелов и Павел Алексиев. От „Светкавица" /Търговище/ се прибра вратарят Радослав Рашков, който бе там под наем. Следващата седмица трябва да бъде картотекиран и Симеон Баев, правят се опити за решаване на документалната сага около Куаме Фидел, за чиито права „Етър- 24" се разбра с досегашния му клуб „Ком- Миньор" /Берковица/.

В контролните срещи етърци победиха „Вихрен" с 3:0, „Янтра" /Габрово/ с 1:0 и „Спарта" с 4:0, като успехите дойдоха след привличането на новите футболисти. Преди това отборът падна от „Спартак" /Плевен/, „ФК „Банско" и „Пирин" /Благоевград/ с по 1:0 и завърши наравно 1:1 с „Видим- Раковски". По- силен ли е новият „Етър- 24" от есенния и какви са очакванията му за пролетния полусезон попитахме старши треньора Велин Кефалов.

- Г- н Кефалов, доволен ли сте от протичането на подготовка и резултатите от нея?

- Доволен съм от старанието, от физическата подготовка, а за резултатите ще говорим след приключването на първенството. Постигнахме сработване с повечето футболисти, малко работихме с новите попълнения, но те са опитни играчи и бързо ще се адаптират към нашата игра. От първите контроли не съм доволен, но с течение на всеки мач личеше израстване и в последния, когато се включиха Миндев, Зафиров, Янев и Валериев, се видя характер и класа, които трябва да обединим в едно.Смянам, че тези играчи са врели и кипели в мачовете и ще се включат бързо в състава.

- Направихте ли нужната ви селекция?

- Да. С уговорката, че има още две неизвестни около Баев и Фидел. За първия мач няма да разчитам и на двамата, обещано ми е за дербито с "Ботев" /Враца/ Симеон Баев да бъде картотекиран.

- Повечето нови футболисти се присъединиха късно. Имахте ли време да избистрите основния състав при тази конкуренция?

- Трудно е. Всеки един от тези играчи иска да се доказва в тренировките и в мачовете. Най- важното е съобразно съперника да определям точните футболисти за дадения мач .

- Как приеха старите футболисти новите?

- Мисля че ги приеха добре. Сега остава да стане още по- добра комуникацията, когато са долу на терена, за което трябва време.

- Не ви ли притеснява, че конкуренцията между доказани и равностойни футболисти за титулярните места може да доведе до търкания?

- Няма да доведе, защото всеки от тях е наясно, че силен отбор се гради с вътрешна конкуренция. Ако няма такава, десет човека знаят, че ще са титуляри и могат да не се напъват в тренировките и мачовете.

-Имате ли слаб пост?

- На този етап няма. Имаме поливалентни футболисти, като Йордан Петров и Стамен Ангелов, които могат да играят на по няколко позиции. Ако някой не се влага си остава за негова сметка. Твърди титуляри няма, ще ги определям за всеки конкретен мач.

- Кой ще бъде капитан на отбора?

- Ние си имаме капитан, това е Петър Ванков. След него Пламен Костадинов, Мариян Генов. Капитанът трябва да е водещ и да дава лицето на отбора. Не крия, доволен съм от представянето на Ванков през есенния полусезон, но все пак всеки един трябва да си защитава мястото в отбора.

- Залагаме на физически здрави футболисти, това ли липсваше на отбора?

- Да, вдигнахме ръста, но те са не само физически здрави, но и умеят да играят футбол. И пак ще се повторя донесоха класа. Миндев може да играе във всеки един отбор у нас. Зафиров умее да изнася отлично топката и даже да гради... Валериев е борбен и владее топката, Янев избира винаги правилния момент кога да се включи. Най- силното качество на Баев е неговата бързина. С него трябва да работим за избиране на правилната позиция, за да използва тази бързина. Мисля, че ще се справим съвместно с това. Има какво да се усънършенства и при Фидел. Искам да използваме всяко едно качество на даден футболист.

- Ще успее ли Мирослав Миндев да замени освободения от тима Мишо Аврионов?

- Няма да коментирам Аврионов, уважавам го като човек и футболист. Така е постъпил, така се е случило. Но що се отнася до футболните им качества, те са съвсем различни. Миндев може да играе и като типичен нападател, и като втори нападател, и като опорен халф. С Миндев определено можем да запълним липсата на Аврионов.

- Ще разчитате ли на Екундайо Джайеоба, който чак към края на полусезона загатна за класата си?

- Дайо безспорно има много хубави качества, но не е футболист, на който могат да разчитам във всеки един мач. Годините му не са малко, но има огромен опит и съм сигурен, че ще помогне в нужния момент.

- Каква е ситуацията с вратарския пост, имате трима млади, но стабилни вратари?

- Аз още отначало поисках трети вратар, не може професионален клуб да има само двама. Оказа се, че разполагаме с такъв в лицето на Рашков. Сега всеки от тях ще се бори не само за титулярното място, но и за попадане в групата. Рашков донякъде показа качества, но лошото е, че дълго не е играл. Но затова имаме Калоян Чакъров, който ще вдигне нивото му и ще разчитаме на него.

- Можем ли да кажем, че селекцията е приключена?

- Да, категорично можем да кажем, че това е групата - 21 полеви играчи и трима вратари, на които ще разчитаме.

- "Етър- 24" не крие, че атакува "А" група. Този състав достатъчно боеспособен ли е, за да играе и на по- високото ниво?

- Ако говорим за влизането в елита, отборът е боеспособен. Ако говорим за утвърждаване в "А" група ще му трябва някое и друго попълнение, за да се задържи трайно там и т.нар. елитни отбори да се съобразяват с нас. Но мисля,че това не е на дневен ред. Първо трябва да мислим как да побеждаваме на този етап всеки един съперник.

- По- спокоен ли сте след направената селекция за изпълняване на целта?

- Лично аз не крия, че "А" група не е моята цел, въпреки че вътрешно ми се иска да го постигнем. Истинската ми цел е друга да побеждаваме във всеки един мач и да виждам старание, футбол и класа.

- Все пак според вас кои са конкурентите на "Етър- 24" за първото място?

- Аз вече казах, че за мен най- стойностният конкурент е "Спортист" (Своге). Но не подценяваме и "Ботев" (Враца) и имаме нужното уважение, след като водят в класирането. Но нашия отбор в този си вид не може да има притеснение от никой. Достатъчно опитни играчи имаме, с достатъчно самочувствие, през втория полусезон всеки отбор ще се съобразява с нас.

- Правите ли вече сметки на кое място трябва да завършите  редовния сезон, за да сте облагодетелствани при жребия за третия дял?

- Както чух, най- облагодетелстван ще бъде първият. Така че трябва да сме начело. Друг път няма и съм убеден, че ще го постигнем и ще заемем нашето място. А то е първото.

- Готов ли е отборът за мача в Микрево?

- Ще бъде отличен старт за нас, ако спечелим. Но все пак е футбол, дори и да не спечелим, за дербито с "Ботев" (Враца) самите играчи отсега имат нужната мотивация и нагласа. Нашите футболисти чакат с нетърпение 5 март, когато ще посрещнем врачани.

- За финал. По- силен ли е новият "Етър- 24" от есенния?

- Това ще го покажат мачовете. Ние имахме силен отбор, който показваше характер, но потърсихме и класа. Ако се върна към развоя на някои есенни мачове сигурен съм, че с тази класа щяхме да ги спечелим.

Интервюто с Велин Кефалов можете да чуете в звуковия файл.