/ Областна администрация-Велико Търново
Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика поредно заседание на Областната епизоотична комисия.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в русенското село Николово

Повод за заседанието беше писмо от Министъра на земеделието, храните и горите, относно събирането, почистването и дезинфекцията на пристанища, летища и гари, както и поставянето на указателни табели за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. 

Нов случай на Африканска чума в Русенско

В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД-Сокол 1884, полицията, ОД „Земеделие”, пожарната и ОПУ.  Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната.

Потвърдиха две нови огнища на Африканска чума в област Русе

До този момент няма огнища на болестта в областта.
Проф. Попова каза, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“.

Установиха ново огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен

По време на заседанието бе взето решение къР¼ епизоотичната комисия да бъде включен и представител на пристанищна инфраструктура. Димитър Йорданов -ЛРД Сокол 1884 Велико Търново подчерта, че по наблюдение на ловните дружинки през тази година са се родили повече диви прасета.

Предприеха допълнителни мерки за превенция от разпространение на АЧС по свинете чрез храни

Той добави, че са постъпили повече от 30 заявки за индивидуален отстрел на диви прасета.