/ iStock/Getty Images
Ще бъдат унищожени всички 395 000 кокошки носачки от промишлената птицеферма в Дебелец, където беше установен птичи грип.

Oгнище на COVID-19 във ферма за норки край Стара Загора и птичи грип във Великотърновско

Това съобщиха от Агенцията за безопасност на храните във Велико Търново, предава БНР. Тепърва ще се уточнява как заразата е влязла в птицефермата. Започва издирването на яйцата, произведени във фермата през последните 21 дни.

Българската агенция за безопасност по храните започва проверка в промишлената ферма за кокошки носачки в Дебелец, където беше установен птичи грип. Нямаме яснота как заболяването е допуснато във фермата, заяви собственичката на обекта Калина Широкова, но не уточни направени ли са имунизациите на птиците срещу това заболяване. 

По данни на компанията във фермата се отглеждат 435 хиляди кокошки, а според Агенцията за безопасност на храните птиците са 395 хиляди. Всички подлежат на хуманно унищожаване, заяви директорът на областната дирекция на агенцията д-р Станимир Спасов:

„Като се издаде заповедта, като се уточнят подробностите започва в най-скоро време – или днес, или утре“.

Ще се извърши епизоотично проучване и проследяване на яйцата, произведени във фермата в Дебелец:

„Всички яйца, връщаме назад 21 дни, се проследяват, включително и тези, които са изнесени в чужбина. Ще бъдат унищожени на място, не върнати“.

За този период са произведени над 8 милиона яйца, всички са изнесени в чужбина, няма опасност за българския пазар, заяви собственичката на птицефермата Калина Широкова:

„Не са в българския пазар яйцата. Няма никаква трагедия за България“.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която влизат Дебелец и Велико Търново. В 10-километровата наблюдавана зона около огнището са 17 населени места в община Велико Търново и още 10 населени места в община Дряново.