Ученици мерят сили в национален конкурс за Независимостта
Ученици мерят сили в национален конкурс за Независимостта / netinfo

Национален ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворение и рисунка, посветен на 100-годишнината от обявяването на Независимостта, организират Министерството на образованието и науката, община Велико Търново и Регионалния инспекторат по образование.

В конкурса могат да участват всички ученици от страната и чужбина, разпределени в две възрастови групи – от 5 до 8 клас и от 9 до 13 клас.
Представените от тях проекти и творби трябва отговарят на темата на конкурса, с акцент към няколко тематични кръга – „ 22.09.1908 и българската история – личности и събития”, „Международната общност и актът на независимостта”, „Празниците на независима България”, „Независимостта в медиите – някога и днес”, „Независима България, Балканите и Европа – преди сто години и сега”, „Независимостта - места на паметта, символи и знаци”.

Участието с мултимедийни проекти може да бъде индивидуално или в екип. При колективното участие в разработването на един проект могат да участват максимум трима ученици. Участниците с мултимедийни проекти трябва да посочат всички източници, които са ползвали при разработването на проекта. Няма ограничения в сложността и в съдържанието, в използвания формат и обем. Проектите могат да бъдат представени и като обикновено слайдшоу в Power Point или като мултимедия с флаш приложение, вградено видео, макромедия и др. Мултимедийните проекти трябва да са с продължителност до 10 минути.

Участието с есе е индивидуално, като есетата ще бъдат оценявани от национална комисия.В надпреварата за стихотворение и разказ учениците могат да участват с повече от една творба. При рисунките всеки участник може да изпрати не повече от две картини с размери до 35/50 см., в свободно избрана техника - акварел, темперни бои, пастели, графика, флумастер, молив, колаж. Творбите не трябва да се паспартират и няма да бъдат връщани на авторите. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат отбелязани четливо лично и фамилно име, точен адрес, клас и училище, телефон за контакт.

Всички материали за конкурса /мултимедийни презентации, във вид на запис на диск, есета, стихотворения, разкази и рисунки/ трябва да се изпращат на адрес:

5000 - Велико Търново
ул.”Васил Левски” 13
Регионален инспекторат по образованието – Велико Търново
Кина Котларска – ст.експерт по история
или на e-mail: riovt_kotlarska@yahoo.fr

Крайният срок за изпращане на материалите е 9 септември, а резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 12 септември. Церемонията по награждаването ще се състои на 18 и 19 септември във Велико Търново.